onsdag 5 december 2012

Klimatssmarta julklappar

Nu knarrar snön under skorna när jag i mörkret promenerar under den klara stjärnhimlen. Vintergatan sträcker sig likt en utskvätt gräddskål över mitt huvud. Och vi är en del av detta stora!
Klimatet förändras i en allvarligt snabb takt på vårt lilla grönblå klot. I det stora hela betyder det kanske ingenting. Men för oss som lever här är det förödande!!

Vårt sätt att leva är det som förstör. Istället för att njuta av resan våra liv innebär, har konsumtion blivit surrogatet.
Och nu står snart julen för dörren. En helg som brukar innebära en köpehysteri utöver det redan galna.

Därför tänker jag resonera lite om julklappar. Jag vill inte vara så karg att jag säger att du inget ska köpa. Men en del tips kanske kan ge lusten att tänka lite annorlunda.

Vill du att du själv eller andra ska förstå mer av vad som händer vid en temperatur ökning på jorden? Då rekommenderar jag boken "6 grader" av Mark Lynas. Där får du följa med på en beskrivning av vad varje grads ökad medeltemperatur kommer att innebära.

Undrar du över hur den mat du äter (och serverar dina barn) produceras och vad den innehåller? Och vad det innebär för vår snara framtid. Välj då boken "Matens pris" av Malin Olofsson och Daniel Öhman. En bok, som för övrigt, vann stora journalistpriset 2011.

Vill du lära dig om allt från odling till syrning av grönsaker och tillverkning av eget snus. Då är "Stefans lilla gröna" av Stefan Sundström boken för dig. Den ger också en skön syn på lyckligt liv som lågkonsument.

Att plantera träd i världen kan bidra till hållbarare utveckling, samtidigt som människor i fattiga delar kan få ett bättre liv. Det finns många organisationer hos vilka du kan köpa detta.

Om du hör dina vänner prata om att de tycker att världen måste förändras, men att de tycker sig sakna kunskap, då kan en studiecirkel vara en passande julklapp. Kanske ingår gemenskapen i paketet. Du ger helt enkelt bort att du tillsammans med minst två andra ska lära något ni har nytta av. Samtidigt innebär det att ni träffas och umgås.

Och så några ännu enklare tips:
- några påsar med fröer att sätta när solen återvänder
- en liten korg med vaniljstänger, lakritsrot, eterisk olja eller dyligt
- en påbörjad stickning av exempelvis en mössa. Och en inbjudan till att lära sig hur
  man själv avslutar den
- en krans av vackra eterneller (som kattfot) med en beskrivning av dagen du plockade 
  dem
- härlig torkad svamp med recept på en fantastisk soppa

Det var några konkreta tips. Jag återkommer med fler tips, recept, och en och annan bild.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar