onsdag 16 januari 2013

Billig, nyttig och klimatsmart mat

En tidigare arbetskamrat, och en av landets klokaste självhushållare, lärde mig så fantastiskt mycket om hur vi påverkar planeten med vår livsstil. Hon sa alltid att "det klimatsmartaste valet du gör är att välja att inte köpa!"
Och visst har hon rätt! Att obetänksamt konsumera bara för att det finns (och ser gott ut om det är mat) är ju en galen livsstil!
Det är mycket enkelt idag att ta reda på hur maten tillverkas och transporteras till ditt bord. Och vissa saker behöver du bara fundera lite över, så förstår du hur det hänger ihop.
Ta t.ex. gurkor, tomater m.m. Vi som bor i Sverige behöver ju inte mer än titta ut genom fönstret för att förstå att de inte växer här utanför under vinterhalvåret. Nä, antingen är de transporterade långt bort ifrån, eller så har de vuxit i uppvärmda växthus.

Nu finns det, tack och lov, människor som gjort det klimatsmarta till en trend. Som att baka sitt eget surdegsbröd. Korvtillverkning har också kommit in i allt fler kök, och den senaste trenden förutspås nu bli att syra sina egna grönsaker.

Det är så oerhört enkelt att syra hemma. Jag använder ofta vitkål, blomkål, morötter och lök. Härligt med nyttiga, ekologiska, närodlade grönsaker hela vintern. Nu har jag testat rödkål, skivat äpple och rödlök. Det doftar underbart ur burken, men jag får vänta några veckor innan det är klart.

Att tänka sig för och själv framställa maten har blivit en rörelse som kallas Slow Food. Det börjar finnas ganska många Slow Food restauranger runt om i världen, och på vissa håll t.o.m. Slow Cities. Du kan läsa om detta på nätet och i böcker.

Nu säger många att det inte finns tid att laga mat från grunden. Men det är givetvis ett val man gör! Alla har vi lika mycket tid per vecka till vårt förfogande, men hur vi väljer att använda den är ett aktivt val.
Jag lägger gärna tid på maten så att jag sparar energi, skonar klimatet och ger en möjlighet till framtidstro till de unga.

Det är svårt att vara perfekt när det gäller att vara framtidssmart. Men frågar man ungdomar om de vill ha en ny mobil varje år eller satsa på att bina som pollinerar vår mat ska överleva, är nog svaret självklart! Men om vi aldrig sätter in konsumerandet i dess betydelsefulla sammanhang, så kommer de att fortsätta att tro att det är viktigare att ha rätt prylar än att ha rent vatten och bin.

Så allt hänger på vad varenda en av oss gör och säger!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar