torsdag 3 maj 2012

Barns tankar förändrar världen!

Igår fick jag veta att Trygg-Hansa har gjort en undersökning av barns rädslor. Där visade det sig att bland barn 11-15 år oroar sig 68% för klimatförändringar! Familjens ekonomi eller att inte ha några kompisar i skolan, oroar betydligt mindre än klimatförändringarna.

Trygg-Hansa berättar också att "För oss som försäkringsbolag är klimatförändringarna redan en realitet. De senaste fem åren har vi haft en ökning av antalet så kallade väderskador med omkring 50%."

Vi på Studiefrämjandet jobbar med att opinionsbilda i frågan. Vi har material som vem som helst kan göra en studiecirkel med, och lära sig hur vi kan förändra vårt sätt att leva, och gå en positiv framtid till mötes. 26 maj-2 juni genomför vi också vår Framtidsvecka. Där kommer otroligt duktiga föreläsare att ge bildning till alla som vill. Det är fri entré till föreläsningarna. Det enda som krävs av dig är att du tar dig dit!

Det jag märkt när jag nu jobbat intensivt med hållbar utveckling, omställning, klimat m.m. är att där finns ett stort pedagogiskt problem. Och naturligtvis gäller detsamma för föräldrar som ska dämpa rädslan hos sina barn. Vilken är den första frågan barnen vill ha svar på när man pratar klimatförändringar? Kanske; varför förändras klimatet? Och vad svarar jag då som förälder.
Det som står alldeles klart är nämligen att vi måste förändra vårt sätt att leva! Och vem vill hantera det?!
Några av argumenten jag hört är att "vi borde börja i lite mindre skala, så att folk inte får dåligt samvete". Men nu handlar inte omställning om att alla ska fortsätta må bra med sina beteenden, utan att få alla att inse konsekvenserna av detsamma!

Men helt klart är ju att hela reklamindustrin har lyckats indoktrinera människor att tro att lycka och shopping hör ihop! Sen spelar det inge roll att alla undersökningar som görs tyder på motsatsen. Nytt kök, bättre bil, snabbare dator, surfplattor, årets soffa, botox, nagelförlängare, moderiktiga kläder - ja, listan kan göras hur lång som helst. Upp ur jordklotet tas material, och på ytan tillverkas och sprids gifter. Och om vi blundrar nog hårt, så kan vi fortsätta konsumera som galningar, och låtsas som om någon annan ska lösa problemen.

Men nu står vi inför en rejäl vändpunkt. Barnen ifrågasätter!! Och det kommer att bli problematiskt att berätta för sonen att klimatförändringarna till stor del beror på att ni varje ledig helg vill shoppa! Att vi hela tiden köper billigt skrot, halvfabrikat och giftfyllda grönsaker.

Men för att kunna gå framåt måste vi skaffa oss kunskap om ett annat sätt att leva. Och med kunskapen kommer också glädjen! För på vägen öppnas insikten om meningslösheten i att leva enligt reklamens rekommendationer. Och allt fler som förstår undrar; "hur kan jag ha gått på det?".
Att odla en liten familjedomän, köpa bara sånt man behöver, ta för sig av det skog och mark ger, använda mindre energi och vara rädd om våra vatten och vår natur. Det finns egentligen inget svårt i det.
Eller att fundera över vilka arbeten som egentligen behöver utföras, och hur vi kan fördela både arbete och frukterna mellan varandra. För ingen kan väl på allvar tro att vi måste tillverka vapen, eller ha tillgång till 200 sorters tandkräm.

Det nya sättet att se på världen och framtiden kommer att drivas av våra barn och ungdomar. Så varför inte uppträda som en ansvarsfull vuxen och börja skaffa dig kunskap nu, kanske t.o.m. tillsammans med barn och barnbarn.
Och behöver du inspiration, handledning, motivation eller konkret plan, finns vi här för dig. Välkommen in!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar