torsdag 29 november 2012

Hur viktas samhällets kontroller?

Vi inom folkbildningen får ju stadsbidrag för att bedriva vår verksamhet. Pengarna går till att göra verksamhet för alla som så önskar. Mest är det studiecirklar, men också kulturprogram och det som kallas annan folkbildning.
Givetvis vill staten hålla koll på att pengarna används på rätt sätt. Ett led i detta är att vi nu är inkopplade på samma administrativa program som andra studieförbund. Ett krav är att våra deltagare anger sitt personnummer. Det innebär t.ex. att om någon försöker bedriva cirklar med flera studieförbund samtidigt, och gå över de timmar man har rätt till varje år, kommer systemet att larma. Det kommer helt enkelt inte att gå att rapportera in det som inte är schysst enligt statens mått.
På så sätt ska vårt system hjälpa oss att se till att ingen utnyttjar oss, och att så många som möjligt får tillgång till folkbildningen.
Allt väl så långt!

Men döm om min förvåning när jag häromkvällen såg Uppdrag granskning. Det handlade om en offentlig person som blev missbrukare, och som småningom tog sitt liv.
En av anledningarna till att han, så enkelt, kunde missbruka, var att hans langare var läkare och apotek. Han behövde inte hänga i någon skum gränd, med risken att bli tagen av polisen. Nä, helt lagligt gick han ständigt påtänd av allehanda preparat. Då morfin och heroin skulle krävt en stund i ovan nämnda gränd, köpte han de lagliga, och av sjukvårdspolitiken införda medlen subutex och metadon. De fick han köpa av langare, men so what?
Reportern frågade en av överläkarna på Sabbatsberg sjukhus hur det kunde komma sig att killen fick tag på så mycket droger. Svaret blev att det går hur bra som helst att få förskrivet från flera, eller egentligen obegränsade antal läkare per dag! Det går nämligen inte att se i systemet vem som fått vad????

Så folk kan knarka ihjäl sig med statens goda minne, för att kontrollsystemen inte finns. Men ingen ska då kunna ta ut en studiecirkeltimme för mycket per år. För det finns det system som motverkar!

Jag stannar där ;-).
Ha en trevlig helg mina vänner!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar