torsdag 1 november 2012

Nya spännande samarbeten!

Det har hänt en massa spännande saker den senaste tiden. Oväntade samarbetsprojekt, nya konstellationer av bildningsgrupper, möte med människor på väg framåt. Och det är bara en lite den av det som sökt upp oss.
Givetvis är vi ganska duktiga på att söka upp själva också. Och vårt självförtroende växer med framgångarna!

Visst är det spännande att vi ligger så i tiden och kan betraktas som moderna och framåtsyftande? I världen minskar förtroendet för den representativa demokratin. I dokumentären Utopia i USA påstods det att 70% av människorna i världen inte känner sig företrädda. Och även om dessa siffror inte stämmer exakt, så nog vet, och känner, alla att demokratin håller på att urholkas p.g.a. minskat intresse från medborgarna.

Samma gäller med förhållandet bildning utbildning. Bildningsidealet var det som byggde och stärkte demokratin från industrialiseringen till 1970-talet. Sedan hände nåt.
Kanske överfölls vi av konsumtionssamhället. Signalerna blev för vart år tydligare; arbeta och konsumera, så byggs välfärden!
Utbildningsväsendet stärktes rejält och kurser och program trycktes in i allt smalare ramar, med krävande detaljfokuseringar.
Och i allt detta tappades både tiden och lusten för att bilda sig.

Nu uttrycks i många av skolans dokument en efterfrågan på bildningskompetens. Insikten har ökat om vikten av att vara mer än ämnesstinn! Vi ska också fungera som arbetskamrater, innovatörer och samhällsbyggare. Här kommer nu vår, sedan lång tid skapade, bildningstradition till användning i nya sammanhang.
Och på så sätt växlas värdet upp. När skoltänkande möter bildningsidealen kommer en synergieffekt ur varje satsad skattekrona. 1+1 blir 3.
Äntligen börjar andra förstå vårt värde!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar