måndag 27 maj 2013

Att göra på sommaren

Det är intressant hur man måste tänka lite framåt för att samla inför vintern. Och egentligen är det inte just den årstiden, med alla tillhörande bilder, som finns i huvudet just nu. Men likväl måste veden staplas in i vedboden!
Nu kan jag också påbörja insamlandet av det förråd av vitaminer, mineraler m.m. som behövs den mörka årstiden. Och förstås material till teer, örtkryddor m.m.
Nässlor, Röllika, Johannesört, Älgört, smultronblad och fransk Dragon är en bråkdel av det jag behöver.
Sen ska det torkas tomater och svamp, läggas in gurkor och marineras grönsaker från landet. Så meningsfullt och viktigt!

Det är ju otroligt viktigt att vi bidrar till bevarandet av en biologisk mångfald. Det kan vi göra genom att både odla och äta varierat. Monokulturerna är inte det naturliga sättet för växter att existera. Och onaturligheten gör ju också att det krävs mängder med gifter för att hålla den typen av odling igång.

Men vi verkar komma allt längre ifrån det naturliga för vart år som går. Och manipulativa reklammakare har med sina bilder och ord fått oss att tro att köpt/processat är bättre än naturligt.
Ta t.ex. om du plockar ett stor bukett brännässla och hänger på tork. Om någon vecka kan du mala den och  förvara den i burkar. Du kommer då att ha ett pulver att strö på fil eller gröt. Och det är proppfullt av c-vitaminer, järn, kalcium, fosfor, mangan m.m.
Om du köper vitaminer dyrt på affärerna, så kan du vara ganska säker på att de är restprodukter från någon annan tillverkning. Exempelvis så skapar sojaodlingarna många steg av processer, där det allra sista steget är att resterna blir kostillskott.

Jag uppmanar dig därför att ge dig ut och samla godsaker. De har vuxit i lagom tempo på precis den jord där de trivs. Bara att hämta gratis!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar