fredag 24 maj 2013

Vad betyder bränderna i Stockholm egentligen?

Än en gång reagerar unga genom att agera destruktivt. Och kanske är det det enda sätt många känner till som katalysator för förändring. Om man försöker kommunicera utifrån sina egna ord, och sitt eget sätt att beskriva, men bara möts av oförståelse. Vad gör man då?

Jag tänker själv på exempelvis ett folkinitiativ som vi har här i stan. Välutbildade och kompetenta människor som vill att vi alla ska få tycka till i en betydelsefull fråga. De möts av ord som; det är redan bestämt och kommer därför att genomföras! Detta trots att riksdagen har gjort det lättare att få till en folkomröstning.

I utredning efter utredning framkommer oro för vart demokratin är på väg. För få är med i politiken och risken för cementerade av elitpartier är överhängande.
Skulle vi kanske kunde hitta sätt så att även de som inte känner sig hemma i ett visst parti (en hela tiden ökande skara), får vara med och påverka inne i systemen?

Det intressanta är att vi lever i ett demokratiskt system som, till största del, är anpassad till industrisamhället. Och i det lever vi ju inte idag! Vi har alltså gått vidare med alla utveckling utom med själva det styrande systemen.

Så nog kan jag förstå att frustrationen kan öka trycket!! Och till sist kommer en explosion!!

Det är hög tid att vi tar ansvar för samhällsutvecklingen tillsammans! Och våra gemensamma livsutrymmen och ramar ska vi naturligtvis alla bygga, för där ska alla sedan finnas med. Om det demokratiska/politiska systemet inte håller måttet så måste även det ändras!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar