torsdag 21 juni 2012

FN och hållbar utveckling???

På FN:s möte i Rio, gällande hållbar utveckling hände i princip intet! Förutom att delegaterna åt gott, sov på lyxiga hotellrum och hade allmänt trevligt!
Det man nu uttalar är vaga föresatser, som man själv direkt bryter emot genom att leva annorlunda. Som att "hotet mot klimatet, den biologiska mångfalden, skogarna och haven ska mötas med kraftfulla åtgärder." Undrar just vad det innebär?
Man ska också "arbeta för en grön ekonomi, utveckling av hälsoprogram och minska fattigdomen."

Det kraftfullaste åtgärden den gruppen kunde ha åstadkommit, hade förmodligen varit att stanna hemma! Då hade de kunnar minska koldioxidutsläppen direkt! För vad tror du det inneburit att 10.000-tals människor flugits in till mötet, transporterats med taxibilar m.m.?
Om pengarna det kostat att genomföra detta gigantiska, resultatlösa möte direkt lagt till fattiga människor, skulle det varit en insats av gigantiska mått.
Förmodligen är det så att ett inställt möte inneburit långt mer för den utveckling man säger sig vilja åstadkomma, än något som kommer att ske som resultat av mötet!!

Jag funderar också på om arbetet med grön ekonomi sitter ihop med, det som jag skrev om häromdagen, ekosystemtjänster.
Tänk dig när kapitalisterna satt börsvärde på, och tagit över ekosystemet ännu mer. Då finns det ett pris på vad det kostar mig att bina pollinerar mina äppelträd och vad de kostar att maskarna bearbetar jorden i grönsakslandet.
Skräckscenario säger du kanske!! Men tänk dig själv. ALLA inser idag att den väg vi gå just nu leder till ett dött jordklot. Det innebär att snart kommer DE SOM ALDRIG KAN FÅ NOG att vilja tjäna pengar på annat. När det inte går att ta upp mer ur marken, eller släppa ut mer i luften, då blir våra bin (också) drönare åt både drottningen och fetbukarna!

Kanske kan det låta som att jag raljerar och tar i. Men vi står i en fråga som gäller själva livsförutsättningarna på jorden! Det är väl klart att ingen egentligen tycker det är kul att vi måste förändra våra liv. Om man inte sätter sig in i frågorna ser man ju inte heller helheten.

Trevlig midsommar med gratis och fritt pollinerade blommor och jordgubbar!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar