tisdag 5 juni 2012

Efter Framtidsveckan

Så är då vår första Framtidsvecka genomförd. Och vilken vecka sen!! Tänk om alla förstod hur vår värld förändras i detta nu, hur alla livsförutsättningar kan vara totalt andra inom kort.
De som var med på veckan fick verkligen lära sig en del. Och visst är det många som faktiskt har rätt stor koll på läget redan. Eller som en av politikerna sa då vi träffades och samtalade; "idag är det ingen som ifrågasätter peak oil. Vi vet alla att det är där vi står."Kanske är det en av de stora nutida kunskapsklyftorna. Och ack så viktigt att täppa till den. Men givetvis kan vi inte tvinga någon till kunskap och bildning. Det är inte vårt uppdrag.

Våra föreläsare har verkligen bjudit på det bästa av allt. Vi har fått presenterat hur omställningsrörelsen växer i världen, att människor börjar odla t.o.m. i storstädernas kärnor. Och anledningen är bl.a. att det redan idag är svårt att få tag på bra mat där.

Vår sårbara samhälle har belysts från alla aspekter. Maten kommer t.ex. att räcka i fyra dagar om något större inträffar. När det är tomt på Coops och ICAs affärer så finns det inte mer. Sedan lagren flyttats över till vägarna har allt förändrats.

Att de ekonomiska kriserna vi ser i världen har ett absolut samband med den ekologiska krisen, lyftes också fram. När resurserna sinar, och naturen inte längre klarar trycket, visar det sig direkt som kriser. Matbrister, arbetslöshet, socialt uppror. Vi har nog bara sett början.

Så kom också förslagen på lösningar. Nenet pratade om hur vi kan tänka annorlunda när det gäller energilösningar. Många mindre samhälle och byar, men också städer har massor att vinna på deras forskning. Inte bara när det gäller hållbarhet och trygghet, utan också ekonomi.
Att odla upp istället för att stenlägga kvarter förevisades också. Vi samtalade om hur sårbara vi blivit sen det mesta av matproduktionen sker långt från oss. Vart tog små mejerier, slakterier, bagerier m.m. vägen? Dessutom odlas ofta bara ett fåtal grödor (monokultur).

När eko-kommuner presenterades slogs jag speciellt av delen om informell ekonomi. Fler byar, samhällen och kvarter borde inventera inom vilka områden de är självförsörjande. Och det kan givetvis vara en bra övning för varje människa.
Plockar jag svamp och bär, saftar, syltar, torkar, syrar och marinerar och samlar läkeörter och andra nyttigheter, då påverkar jag min helhet. Alla prioriterar vi, och ju mindre vi gör av informell karaktär desto mer lönearbete.

Det jag beskrivit är bara några små delar av en mycket fulländad och omfångsrik omställningsvecka. Det kommer nog att dröja ett tag innan det finns så mycket samlad kunskap i frågan, i Skellefteå, under en och samma vecka! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar