måndag 18 juni 2012

Långsamt händer det!

Förra veckan fick vi ett reklamblad, som var instoppat i dagstidningen. Det kom från Claes Ohlsson, och på sista sidan kunde jag läsa "slit men inte släng". De lyfte fram att de har flera tusentals reservdelar till sina produkter, och att du kan beställa och laga om något går sönder.
Det här är ett tredbrott! Under många, många år har det gått alltmer åt just slit och släng. Ekonomin i det snabba tillväxtsamhället, och givetvis jobben, har till stor del skapats genom att billiga, skitprylar med kort livslängt sålts. Och istället för att köpa en bra dammsugare, som kostar lite mer, har många hushåll valt billiga, lågkvalitetsprodukter. De håller givetvis kortare tid, och sedan är det bara att kassera dem. Det blir dyrare att laga än att köpa nytt.
Vem som helst fattar ju att ett sådant samhälle är ohållbart i längden. Dels går det åt en massa råvaror för att producera produkten, plus en massa övrig energi. Givetvis påverkas miljön också negativt av all typ av tillverkning.

För ett tag sedan visades en dokumentär om hur man bygger in buggar i produkter för att de ska gå sönder. Det ingår liksom i vår konsumtionsekonomi. Och det gäller allt från bilar och byggmaterial till kaffebryggare och leksaker.

Men nu börjar vissa företagare få upp ögonen. De inser att medvetenheten hos människor växer, och det kan de givetvis tjäna pengar på. Men det är dock ett tecken på att det börjar vända bort från slit och släng raseriet.

Precis nyss träffade jag en av våra sommarjobbare. Hon berättade att de på gymnasiet jobbar en hel del med temat hållbar utveckling. Kul!! Men nu får medelålders och äldre haka på, så att vi kan svara upp mot vad planeten och de som ska ärva vårt brukande vill och kräver!
Studiematerial finns hos oss. Kom in och starta en cirkel. Tillsammans kommer ni att lära er massor på kort tid. Det har jag gjort!! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar