torsdag 19 juli 2012

Hallå världen! Landsbygden anropar!!

Jag sitter alldeles i utkanten av Skellefteås stadskärna och jobbar. Här har vi perfekt uppkoppling på både telefon och dator.
Hemma är det värre! Mobilen saknar ofta täckning, och 3G är tydligen inte att tänka på där ute!
För vår dator har vi en ADSL uppkoppling. Det går trögt givetvis. Vissa saker går verkligen inte att göra.

Några år innan vi flyttade in i byn, grävdes det ner bredband runt om. Man valde att gå förbi infarten till vår by och raka vägen till Drängsmark (3 km). Varför verkar ingen riktigt veta. Naturligtvis försökte de boende få SkellefteKraft att gå in även hos oss. Man erbjöd sig mangrannt att gräva ner kabeln och installera till husen. Men det blev kalla handen. Av någon anledning hade man bestämt att just Hemmistjärn, som enda men inte minsta byn i området, skulle bli utan bredband.

Jag vet att vi inte är ensamma om detta problem. För det är faktiskt problematiskt på flera sätt. T.ex. skulle jag vilja att vi fick ta bort vår fasta telefon, något som många valt att göra idag. Men det går ju inte, för då har vi ingen uppkoppling för datorn!
Dessutom blir det givetvis betydligt dyrare för oss att vara uppkopplade jämfört med de som har bredband. Men, bor man på landet får man skylla sig själv!

Jag minns så väl när det från politiskt håll argumenterades som starkast för bredband. Man sa att det bl.a. skulle innebära att det blev lättare att arbeta hemifrån, och ha tjänsteföretag även i glesbygd. Så blev det verkligen inte!
Under det här året har några grannar undersökt möjligheten att gräva ner bredband. Det skulle kosta oss minst 30.000 per hushåll! Och då skulle vi göra allt arbete själva!! Hur är det möjligt?

I debatt-tidningen Landsbygd & livskraft, från Hela Sverige ska leva, står en del intressanta uppgifter om bredband.
Det skulle t.ex. kosta 20 miljarder att ge hela Sverige digitala motorvägar. Det kan jämföras med förbifart Stockholm som enligt budget kommer att kosta 28 miljarder, säger Inez Abrahamzon, ordförande för Hela Sverige ska leva.
I samma artikel säger Mats Erixson, som är mediesystemexpert på Kungliga tekniska högskolan, följande: "Bredband finns redan, det har staten redan grävt ner. Det finns dessutom en enorm överkapacitet, så det enda regeringen behöver göra är att ge byar och kommuner tillträde till det bredband som redan finns."

Hela Sverige ska leva kräver att varenda by ska ha tillgång till bredband med 100 Mb/s senast 2015. Men det behövs nog att vi som finns ute i byarna också ställer krav!
Vi måste gå samman och skriva till våra politiker, Post- och Telestyrelsen m.fl.
För vi vill ju ha en inflyttning av unga människor till landsbygden. Och ingen tror väl att det kommer att ske om vi inte har samma möjligheter till att starta exempelvis web-butiker eller plugga på distans som alla i tätorterna.
Landsbygden har redan många ljuvliga kvalitéer som säljer sig självt. Men att det inte ska gå att leva på samma infrastrukturella villkor som alla andra, är ju absurt! Inte nog alltså med att tätorten har de flesta bussturerna, trots att det mesta finns inom gångavstånd.
Ofta kan jag nog tycka att de som ska företräda oss har lite otur när de tänker!

 Så ser det ut just nu. Och än en gång vilar möjligheten till förändring på våra egna axlar.   

2 kommentarer:

  1. Landsbygden behandlas verkligen styvmoderligt, och då behöver man inte ens vara särskilt långt ut på landet för att hamna i den katogrin. En sak, dock: Du kan säga upp din fasta telefon och ha kvar din internetuppkoppling. Det kostar lite extra per månad, för hyran av kopparledningen är inbakad i månadspriset för den fasta telefonen, men det kan man kanske leva med. I mitt fall betalar jag 79kr/månad extra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för upplysningen! Ska givetvis kolla på det!
      Ha det bra!
      Ann

      Radera