fredag 6 juli 2012

Vad tar man in i Norran?

Jag har skrivit och skickat in en debattartikel till Norran. Nu vill de inte ta in den om jag inte kortar den till mindre än hälften, och gör den till en insändare. Det har jag absolut inte tänkt gå med på. Så här kommer texten.


Vad hamnar i Norran?
För någon vecka sedan arrangerade vi på Studiefrämjandet Framtidsveckan i Skellefteå. Det här var en manifestation för hållbar utveckling som ordnas på åtta ställen i landet i år.
Då våra förberedelser pågick som intensivast rapporterades en del i medierna om den kommande klimatkonferensen i Rio. Här skulle världen träffas för att försöka hitta lösningar på tidernas kanske största problem.

 Tillståndet i världen när det gäller klimatet, ekosystemets problem, framtidens energilösningar och den ekonomiska utvecklingen är stora frågor. Men vi berörs alla på ett basalt överlevnadsplan av dem. Oron bland våra unga är stor visar flera nyss publicerade undersökningar. Överallt skrivs idag om de problem som tornar upp sig i rasande fart. Allt visar på samma sak, vi måste tänka om!
Den pedagogiska aspekten av att lyfta fram dessa frågor är mycket svår. Det här är ju inget som man har som fritidsintresse precis. Alla vi som har satt oss in i ämnet har gjort det för vår egen och andras framtid.

På Studiefrämjandet resonerade vi om hur vi skulle kunna hjälpa till att erbjuda bildning i ämnet. Vi bestämde oss för att starta med att ta hit landets kanske bästa föreläsare, som under en vecka skulle få presentera forskning och erfarenheter om de olika delarna. För oss var det också viktigt att de som talade skulle göra det på ett sätt som alla kunde begripa, samt vara så insatta att de kunde visa på lösningar.

 Och så kom de då. Nenet med presentation av energilösningar som skulle kunna få oss att blomstra. Torbjörn Lahti,  nyss hemkommen från en föreläsning i FN, och med kompetens om hur man skapar eko-kommuner. Niklas Wennberg från Stadsjord pratade om hur vi kan ändra vår matförsörjning så att den blir hållbar. Han visade också på hur många stora städer redan fått lov att ändra sig, då det inte funnits något alternativ.
Björn Forsberg visade hela spektrat från vad som är de redan synbara sociala konsekvenserna av Peakoil, till hur omställningsrörelsen växer världen över.

 Veckan avslutades med ett samtal med våra politiker. Ett samtal där alla var överens om att vi måste hjälpas åt. Det bjöds på både personliga reflektioner och kommentarer som visade att de verkligen förstått allvaret i allt från energiproblematiken, till hur vi ska kunna klara vår matförsörjning vid eventuella kriser.
Ett av våra huvudsyften med att ordna denna vecka var att vi ville ge folk tillgång till kunskap. Vi anser det vara en viktig demokratifråga att tillståndet både lokalt och globalt beskrivs från olika håll. Tillväxtsamhället är en sida, omställning en annan. Sedan är det givetvis upp till var och en att ta ställning.

Till Norran skickade jag, i förväg, flera gånger in information om vecka. Trots detta valde man att inte delta och återge något alls! Tydligen var ingen av föreläsningarna tillräckligt intressant för att beskriva i tidningen. Inte heller samtalet med våra politiker om hur vi ska skapa en hållbar kommun lockade Norran.

Naturligtvis läste jag tidningen under den veckan. Jag tänker inte gå in på vad som prioriterades istället för Framtidsveckan, men den som känner för det kan ju kolla vad som lyftes fram under vecka 22.

Så min undran är hur ni på Norran prioriterar arbetet med att hålla era läsare uppdaterade. Finns det någon koppling till vad som är på gång, hur viktigt det är för människor och värdet av att presentera det? Eller handlar det om hur era scheman ser ut, och att hitta ”nyheter” på, för redaktionen, bekväma tider? Om jag får önska något så är det ett svar som saknar de vanliga klyschorna.  

Ann Berg
Studiefrämjandet


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar