onsdag 25 juli 2012

Klimatförändringar

Igår rapporterade rymdstyrelsen Nasa om en "extraordinär händelse". Ett rekordstort isområde på Grönland smälter med en rasande hastighet! Först ut var en gigantisk kalvning av ett isberg, där delen som lossnade var lika stor som Manhattan.
Därefter har avsmältningen, på bara fyra dagar, ökat från 40% till 97%!

På ett nyhetsprogram igår kväll intervjuades en forskare om nya smittsamma sjukdomar i Sverige. Han konstaterade att "nu när vi har klimatförändringar, så får vi räkna med nya sjukdomar". Alltså inget "om klimatet förändras". Den tiden är redan förbi!!

I alla fall fick vi veta att klimatförändringarna innebär bl.a. extremväder med höga vattenflöden(vi vet!).
En ökad medeltemperatur innebär också att nya sjukdomar kan etablera sig här. Risken för både vattenburna och luftburna infektionssjukdomar ökar hela tiden.
Redan nu har vi sett "nya" klimatrelaterade sjukdomar hos djurbesättningar. Blåtunga, mjältbrand och West Nile Fever är sådana exempel. Och naturligtvis kan sjukdomar som angriper djur också angripa människor förr eller senare.
Man vet att blåtunga sprids med svidknott (sviar´n), och antagligen är den stora myggundersökningen som genomförs i sommar ett led i att kartlägga sjukdomsspridning och risker.

Väldigt mycket pågår "under ytan". Jordbruksverket har exempelvis lagt ut en rapport med titeln "Smittsamma sjukdomar i ett förändrat klimat".

Det som fortsätter att förvåna mig är att så lite når fram till den vanlige, lagom allmänbildade medborgaren. Jag får oftast söka information. Inte är det i alla fall något som lyfts fram i min dagstidning Norran!!

Som jag skrivit tidigare så ligger motmedlet i ett förändrat beteende av alla oss människor, särskilt i den rika världen. Vi måste börja leva annorlunda, och uppskatta andra värden än de som konsumtionssamhället, med ständig tillväxt erbjuder.

Men hur långt ska det hinna gå innan vi förstår och vill?
Men, om en "extraordinär" klimathändelse kan ske på Grönland inom fyra dagar, så kan vad som helst slå till inom en vecka.
Och kanske är det som många omställningsvänner säger, de flesta människor kommer inte att göra minsta förändring av sitt inrutade liv förrän det redan är försent!
Försent för vad - det får du fundera på själv!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar