tisdag 10 april 2012

Våga vilja

Så var påskhelgen över. Och vilken strålande vacker ledighet det blev! Solen har lett oss varje dag, och nätternas kyla bevarat skaren för alla skogsvandrare. Långa härliga promenader har hållit min livsgnista uppe, trots en enveten och ganska elak förkylning. Barn och barnbarn har gett liv och glädje åt vårt lilla hus. Underfundiga frågor och hälsningar i naturen. "Farmor, jag hälsade på herr Sten, men han är ledsen!" "Jasså Oskar, varför är han det?" "För att det var så länge sedan jag hälsade på honom!". OK!
Han ser tillvaron utifrån ett animistiskt perspektiv. Är det medfött?

Mina tankar befinner sig i mycket hög utsträckning i framtiden. På jobbet kretsar mycket kring Framtidsveckan och Nemisscenen. På fritiden planterar jag mentalt hur trädgården ska utvecklas. Jag vill att vår lilla hektar ska prunka av bärbuskar, fruktträd och grönsaker. Men det finns en del att ta i beaktande. Levande staket behövs för att skapa lä mot skarpa nordanvindar, och hålla grannens hästar borta. Fler träd ska suga vatten ur blöta jordar, och naturligtvis tillföra material vid lövfällning.
Många skisser är gjorda, och något förändras varje gång.

Nog mår människan bra av att hålla ljusa, positiva bilder av vad som ska komma. Så mycket mörkt och dystert träffar oss dagligen via media, så det gäller att anlägga en egen motoffensiv. Att i yrkesliv såväl som privat välja att låta tankarna behandla positiva saker. För vi väljer faktiskt helt fritt vad vi ska tänka på. Även om alla runt mig skulle behandla mig illa, kan ingen någonsin styra mina tankar.Men det kan givetvis kännas svårt att ta tag i det själv. Det är oftast lättare att skylla på omständigheter.
Men om man bär positiva affirmationer, går det snabbt att ta fram dem och vända tankemönstret. Och i stunden ändras allt!

Inom idrottspsykologin är mental träning och affirmationer skillnaden mellan vinst och förlust. För några år sedan var detta mystiskt hokus pokus, men idag allmänt vedertaget. Trots detta används det sällan som förklaring i andra vardagliga sammanhang. Kan ni tänka er att ni sitter i personalmöte och följande ord uttalas:
 "Jaa, vi har haft det rätt kämpigt ett tag nu. Vår ekonomi går bakåt och prognosen ser inte så bra ut. Nu måste vi ändra inställning! Vi måste se oss själva som vinnare!! Varje dag ska vi ägna 10 minuter åt att visualisera framgångar för vårt företag. Vi ska se oss själva överst på prispallen!"

Nää, det är som om övriga samhället inte rktigt tar till sig det idrotten vet om sambandet mellan bilder och framgång/motgång.
Det finns faktiskt fler bevis på att det fungerar, i alla fall individuellt. Alla har nog hört talas om placeboeffekten (förväntanseffekten). Den innebär att man i tester av medicin tilldelar en kontrollgrupp sockerpiller. En viss del av de som får dessa sockerpiller blir friska. Motsatsen kallas nocebo. Där får kontrollpersoner de biverkningar de vet att medicinen ger, även fast de äter sockerpiller. Mycket intressant!

Så för mig själv gäller det att hålla positiva föreställningar om friskhet och en god utveckling. Och för oss som organisation handlar det om att skapa och träna in positiva målbilder så vi vet vad det är vi ska affirmera. För även icke bestämda bilder kan fungera som skapare. Som t.ex. när vi vet att vissa saker inte går att genomföra eller ändra. Detta blir bilder som, enligt idrottspsykologin och placebo, tränar oss att komma mot målet, nämligen att inte ändra eller genomföra.

Så ta ansvar för framtiden vet ja!!     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar