måndag 23 april 2012

Vetenskap eller dumhet?

I morse hörde jag på radion, att EU nu inför en ny lagstiftning. Den här gången handlar det om "hälsoprodukter", alltså det som påstås vara bra för hälsan. Nu får man inte påstå att det är bra, om det inte finns vetenskapliga bevis.
Hoppsan då! Vad är de nu ute efter? Givetvis är det bra att människor inte luras att köpa produkter som inte funkar. Men hur ser det ut i övrigt? Borde inte EU först fokusera på marknadsföring. Där är det ständiga budskapet att du blir lyckligare om du köper, och det finns vetenskapliga bevis på att det inte är sant! Men var finns lagstiftningen mot det?

Hela saken om krav på vetenskapliga bevis framkallar en rad besvärligheter. T.e.x. så fokuserar ju forskningen på ytterst små delar. Och det mesta forskas faktiskt inte på. Det innebär att om ingen går in med pengar för att bedriva forskning om hälsoprodukter, så kommer ingen forskning att göras. Och då kan inte heller bevis tas fram.

En annan komplikation är att det sunda förnuftet och beprövad erfarenhet helt åsidosätts. Petra Bergqvist på Livsmedelsverket säger att det är viktigt att sanera branchen. Och så långt är allt väl. Men när samtalet börjar röra katrinplommon och dess effekt på magen säger hon att; det vet väl alla att det fungerar, men det får ingen påstå innan forskningen hittat bevis.
Ja ibland undrar man ju! Är det forskningen som avgör om tallkåda eller röllika är bra som infektionsstoppare, eller människor som i alla tider använt det. Och i och för sig brändes många kvinnor, åtminstone i Torsåker, som häxor 1674. Men idag!!?

Jag skulle verkligen inte ställa mig lika frågande om världen i övrigt var sund. Men ska vi verkligen, i alla lägen, tro på en vetenskap som rekommenderar mediciner i alla lägen. Och vars bevis på att detta är det bästa kommer från forskning sponsrad av läkemedelsindustrin. Mediciner som överanvänds, går genom kroppen och sedan ut i färskvatten, växter och djur och oskyldiga människor!
I förhållande till detta känns honung, grönt te och fullkornspasta ganska harmlöst. Men någon känner just nu för att rikta våra sinnen mot detta. Om de ska lyckas avgör du! Själv kommer jag att behålla mitt sunda förnuft och försöka se verkligheten som en helhet. Det blir liksom lättare att sätta saker i relation till varandra då.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar