måndag 26 mars 2012

Solen på några sätt

Solen, vilken fantastisk stjärna! Just nu tinar hon våra frusna rötter, och återför livskraften till Norden. Och som vi längtat! Snart är det tid att sparka av sig de täta vinterskorna, och låta bara fötterna få kontakt med jorden och gräset. Jag längtar efter dofterna från sommarmorgnar. Dagg, pollen, jord, rosor, frukt - ja, ni vet!
Nu hinner man med att ta ta tillvara ljuset mer. Många klagar på sommartiden (klockan), men jag tycker om när aftonens ljus varar längre. Någon liten promenad, eller bara en stunds drömmande ute på trappan.

På radion hörde jag att framtidens batterier kanske kommer att vara gjorda av trä. Nu har forskarna börjat få luft under vingarna i frågan. Och skulle de hitta lösningar skulle det innebära att bl.a. solenergi skulle gå att lagra på ett miljövänligt, billigt och organiskt sätt. Lyssna själv på dagens vetenskapsnyheter.

För några år sedan fick jag höra om de svarta jordarna i Amazonas. Forskarna förundrades över hur människorna lyckats förvandla näringsfattig mark till odlingsbomber, och detta ett par tusen år före Kristus.
Nu visar det sig att de tillverkat träkol i "milor". Materialet har sedan blandats med urin, gödsel och malda ben, och tillförts jorden.
De svarta jordlagren är runt en meter djupa, och om vi skulle bre ut dess areal över Sverige, skulle de täcka några % av ytan. De pekar på att metoden används under lång tid.

Just nu arbetar massor med forskare med att titta på detta, och vetenskapliga rapporter produceras på löpande band.
När man tidigare talat om att vi kanske ska pumpa ner koldioxid i marken, en ganska dyr och osäker metod, talar man nu om att med biokol förbättra jordar, binda koldioxid i tusentals år, gynna microorganismer och göra jorden mer lättarbetad.
Det låter ju väldigt spännande!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar