
Inom folkbildningen får vi vara på tå för att inte hamna i den fällan. Omslutna av tryggheten att vi funnits hur länge som helst, är det försomnande lätt att luta sig tillbaka och förvalta.
Inom organisationspsykologin beskrivs processen ungefär så här; Företaget/organisationen startas av någon som brinner för saken. Den ensamme entreprenören arbetar oförtröttligt med att driva den lilla rörelsen.
Rörelsen har vuxit och nu behövs fler som hjälper till. Anställningar görs, men det är fortfarande ägaren som driver på.
Fortsatt växande har gjort det nödvändigt med delegering av uppgifter. Olika avdelningar skapas, som exempelvis produktion, administration och marknad. Chefer utses utifrån ledarkompetens (inte idékompetens).
Stagnation, rörelsen drivs av andra än de som startade upp. Den brinnande lågan för idén finns inte längre, och nu är det enbart förvaltning som gäller.
Två vägar avgör hur slutet blir. Antingen fortsätter man att förvalta, och går mot en långsam men säker död. Eller också tillåter man kärnan/idén att utvecklas och blomma igen, och har då stora möjligheter att börja cykeln på nytt.
Och nog har vi väl kunnat följa en och annan organisationer som dippat helt p.g.a. brist på ordenlig motor. Jag kan också se att delar av folkrörelserna finns i farozonen.
Så det är hög tid att lyfta visionerna och våga sätta frön, medvetna om att plantan dröjer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar