måndag 12 mars 2012

Tillväxt eller?!

Vilken underbar helg jag haft! Värmande vårsol, korvgrillning och umgänge med älskade familjen. Det bästa i livet är verkligen inte det som kräver mesta pengarna! Igår kväll, när jag nyduschad och riktigt sömning, släckte sovrumslampan, blev jag stående i häpnad. Över hela himlen dansade ett fantastiskt norrsken. Mellan paret Jupiter och Venus brann slingor i blått och gult. Snabbt tog jag mig nerför trappan. på med täckbyxor och ut i stormen. De vackra ljuset fortsatte sprida sig över hela valvet, från väster till öster med tungor åt norr och söder.
Nu till ämnet. I dagens tidning (Norran) finns ett reportage om arbete och framtid. Professor Gunnar Malmberg, Umeå universitet, säger sig vara expert på frågan hur vi ska orka jobba längre.
Hans resonemang är att då allt färre barn föds, och vi lever längre, så har vi inget annat val än att arbeta mer. Så här säger han; "Vi kommer att se förändringar i samhället, större ökningar mellan de som kan arbeta och fattiga, sjuka som inte kan jobba, som får sämre pension och saknar socialt nätverk."

Med en självklarhet som bottnas i att han är expert, behöver han inte förankra i vilken världsbild och ideologi antagandena står.
Men tidningen hade gjort ett bra jobb idag. De hade nämligen balanserat med andra antaganden.

Det är Katarina Ekerberg, hållbarhetsforskare på samma universitet som står för motbilden. "Det handlar om vilka liv vi vill leva.", säger hon.
Enligt Ekerberg forskning ifrågasätter alltfler om meningen med livet verkligen är att konsumera. Ett ökande antal går inte längre med på tillväxtsamhällets regler.

Så medan en professor påstår att vi inte har något annat val än att jobba mer, och fortsätta konsumera, säger en annan forskare att vi medborgare inte har riktigt lust med det längre.
Härligt att vi då kan presentera vår Framtidsvecka i maj/juni. Där kommer vi att erbjuda allmänbildning kring tillväxtsamhällets alternativ.
Demokrati bygger nämligen på att vi kan se saker från alla sidor. Att ensidiga framställningar motsägs och att människor utifrån sin egen kunskap kan ställa krav.

För om människor tidigare kunnat starta allehanda folkrörelser, som fackföreningar och politiska partier, kan vi givetvis idag starta rörelser som ligger i linje med det samhällsbygge vi vill skapa.

Den blöta filt som legat över våra huvuden, och som gett konsekvensen att vi inte längre trott på vår möjlighet att förändra samhället, håller vi på att lyfta av. En ny kraft spirar. Inte så synlig än, då den valt att börja underifrån. Men när den kritiska massan är uppnått kommer vi till ett paradigmskifte. Var så säkra på det!

Lev lyckligt idag! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar