onsdag 28 mars 2012

Splittring ger makt

Om man tar en kartong med 1000 puzzelbitar, ger den till en människa, och ber den lägga puzzlet kommer den antagligen att lyckas så småningom.
Det går att underlätta arbetet betydligt, genom att låta locket, med den illustrativa bilden av resultatet, följa med. Nu går det att låta sig ledas av hur färger, figurer och former kan passa in i det större sammanhanget. Jag tittar efter vilka bitar som kan vara de som bildar himlen på lockets bild.
Om jag istället skulle dela puzzelbitarna i ännu mindre delar, gruppera fragmenten i 900 högar, där varje hög faktiskt kan visa en liten del av bilden, och sedan be dig uttala dig om bilden på lådans lock, vad händer då? Inte riktigt lika enkelt va?

Det jag vill beskriva är hur forskning och politik slår sönder beskrivningen av världen i små, små bilder.
Utifrån varje liten bild, är det omöjligt att skapa sig en uppfattning om helheten. Givetvis kan vi gissa, men säkra kan vi inte vara.

Idag på fikat pratade vi demokrati. Och vi var alla överens om att det är omöjligt att kalla det system vi omfattas av för folkstyre.
Att kapitalismen vill hålla oss i okunnighet genom att fragmentera beskrivningen av tillvaron, är inte så konstigt. Hur skulle vi annars förvandlas till konsumerande, icke ifrågasättande låne- och tidsslavar?
Om någon på allvar gav oss en helhetbild av vilka konsekvenser tillverkningen av, låt oss säga, mobiltelefoner innefattade, skulle vi köpa dem då?

Men att vårt politiska system beter sig likadant borde framkalla hysteriska vågor av misstroendeförklaringar, och åtskilliga studiecirklar i politiskt systemförändringsarbete.
Varför sker då inte det? Kanske för att högarna med informationsbitar är så små, att det inte ens går att greppa vart man ska börja.
Men att nå insikten om att bitarna i puzzellådan både pulvriseras och spridits kan ge kraft också. För när vi väl börjar lägga ihop dem, kan vi hitta nya intressant mönster, som blir vackrare än de som fanns i orginalet.

Så ge inte upp inför den pulvriserade världsbilden! Börja istället föra samman bitarna, och kanske kommer till och med namnet på det nutida samstyret av vårt samhälle att stå där!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar